Bioscoopbranche niet blij met verplichting toegangsbewijs

Bij theaters, concertzalen en in bioscopen is voor bezoekers vanaf 13 jaar vanaf 25 september een coronatoegangsbewijs verplicht. Vanaf diezelfde datum vervalt ook de regel dat mensen onderling 1,5 meter afstand moeten houden. Dat kondigden demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge vanavond aan tijdens een persconferentie. Zondag lekten deze punten al uit.
,Theaters, bioscopen en concertzalen waar mensen zitten, mogen de zalen weer op 100 procent vullen”, aldus Rutte.

De bioscoopbranche is niet blij zijn met deze verandering. ,,Het toelaten van bezoekers met coronatoegangsbewijzen gaat ertoe leiden dat minder bezoekers naar de film zullen gaan: de coronatoegangsbewijzen werpen simpel gezegd een enorme bezoekersdrempel op”, stelt voorzitter Gulian Nolthenius van bioscoopkoepel NVBF. ,,Daarnaast komen de steunpakketten te vervallen per 1 oktober terwijl die ondersteuning voor bioscopen en filmtheaters onder deze omstandigheden zo hard nodig is.”
Festivals en evenementen

Festivals en evenementen buiten zijn vanaf 25 september weer toegestaan. Zij mogen doorgaan op volle capaciteit. Voor evenementen binnen, zonder vaste zitplaats, geldt een maximale bezetting van 75 procent van het aantal mensen dat in de locatie past. Deze evenementen moeten om middernacht stoppen.

Voor evenementen buiten geldt geen verplichte sluitingstijd. Voor evenementen binnen met een vaste zitplaats is er ook geen maximaal aantal bezoekers of sluitingstijd. Wel moet de horeca vanaf middernacht de deuren sluiten. Dus op evenementen mag dan ook geen alcohol meer worden geschonken.

Het demissionaire kabinet werkt voor de nachthoreca en de ongeplaceerde evenementen met een capaciteitsbeperking aan steunmaatregelen. De uitwerking wordt zo snel mogelijk bekendgemaakt. ,,Ook gaan we kijken of we kunnen komen met een tegemoetkoming voor kaartjes die vanwege de beperkende capaciteit niet verkocht kunnen worden”, beloofde de demissionaire premier.

De Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) heeft met ‘verbijstering’ kennisgenomen van de nieuwe coronamaatregelen die dinsdag zijn gepresenteerd door het demissionaire kabinet. De organisatie laat weten dat poppodia op de voorgestelde manier niet uit de kosten komen en dat het toestaan van meerdaagse popfestivals en -evenementen aan het einde van het festivalseizoen weinig zin meer heeft.

Bron: AD