Coronatoegangsbewijzen dichterbij voor bioscopen

De invoering van coronatoegangsbewijzen in de horeca en bij musea, theaters en bioscopen lijkt een stap dichterbij te zijn gekomen. Dat maakte demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid duidelijk na de ministerraad van vrijdag 3 september.

Het kabinet maakt zich zorgen over het grote aantal van 1,8 miljoen mensen die nog niet zijn gevaccineerd om uiteenlopende redenen. Een stijging van het aantal coronabesmettingen kan de IC-capaciteit weer doen overbelasten, zo vreest de regering.

Een van de manieren om dat te voorkomen, en tegelijk toch meer mogelijk te maken, is door coronatoegangsbewijzen te introduceren ‘voor de horeca, bij evenementen (waaronder festivals), voor publiek bij professionele sportwedstrijden en voor de vertoning van kunst en cultuur’, zo schrijft de minister vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Het kabinet heeft het Outbreak Management Team hierover om advies gevraagd.

Dit alles zou betekenen dat bioscopen en filmtheaters binnen enkele weken bij de entree moeten controleren of mensen een vaccinatiebewijs hebben, een bewijs van herstel of een actueel en negatief testbewijs.

Het kabinet heeft in de brief nog geen duidelijkheid verschaft over het aantal bezoekers dat zonder anderhalve meter afstand kan worden toegelaten tot cultuuruitingen zoals bioscopen en filmtheaters. De Telegraaf bracht eerder deze week het nieuws dat het kabinet zou overwegen om de groepsgrootte niet vast te stellen op 75 personen, maar op een lager aantal. Duidelijk is niet of dat aantal geldt per zaal of voor het hele filmcomplex.

De bioscoopsector heeft zich onlangs opnieuw uitgesproken tegen de invoering van de coronatoegangsbewijzen.

Het kabinet overweegt de nieuwe maatregelen dinsdag 14 september bekend te maken tijdens een vervroegde persconferentie.

Bron: Hollandfilmnieuws