Bioscopen mogen vanaf 1 juni echt open

Het verlossende woord is eindelijk uitgesproken. De bioscopen en filmtheaters in Nederland mogen hun deuren onder voorwaarden vanaf maandag 1 juni echt weer openen. Minister-president Mark Rutte heeft dat vanavond tijdens een persconferentie bevestigd.

Op 6 mei was al wel aangekondigd dat de bioscopen en filmtheaters waarschijnlijk per 1 juni weer open zouden kunnen gaan. Maar definitief was dat nog niet. Het hing af van de ontwikkeling van de recente cijfers van het RIVM over de verspreiding van het coronavirus in Nederland.

Die cijfers zijn nu van dien aard dat het Outbreak Management Team (OMT) de regering heeft geadviseerd dat de regels omtrent de lock down in Nederland kunnen worden versoepeld.

Voor bioscopen en filmtheaters gelden wel strikte voorwaarden. Zo mogen er in een zaal maximaal dertig personen naar een film kijken. En moeten die bezoekers – indien ze niet tot een huishouden of bij elkaar behoren – in de zaal minimaal anderhalve meter van elkaar verwijderd zijn. Die dertig personen is exclusief personeelsleden van het betreffende theater, verduidelijkte premier Rutte.

Daarnaast moeten bezoekers van tevoren online kaarten reserveren. In de bioscopen en filmtheaters die opengaan gelden vaste routes om naar de zalen te gaan en worden diverse hygi├źnemaatregelen genomen. Ook worden bezoekers aan de deur bevraagd of ze geen gezondheidsklachten hebben die kunnen duiden op een coronabesmetting.
. (bron. HFN)