Openingsplan maakt heropening bioscopen mogelijk maar niet eenvoudig

Nadat het kabinet eerst moest terugkomen op het plan om versoepelingen al per 21 april aanstaande mogelijk te maken, presenteerde het gisteren een nieuw, voorwaardelijk openingsplan. Volgens dat stappenplan wordt beperkte opening van bioscopen en filmtheaters per 26 mei misschien mogelijk, maar niet eenvoudig.

Het kabinet maakte tijdens de coronapersconferentie van 13 april een stappenplan met data bekend waarmee coronamaatregelen kunnen worden versoepeld. Of dit plan als zodanig kan worden uitgerold hangt volgens de regering volledig af van het aantal coronabesmettingen, ziekenhuisopnamen en de vaccinatiegraad. ‘Het is dus geen zekerheid, het is geen belofte. Maar als het kan, is dit hoe het zou kunnen’, aldus demissionair minister De Jonge.

Het plan bestaat uit vijf stappen. In stap drie, die 26 mei wellicht ingaat, wordt gesproken over ‘binnen meer mogelijk maken’. In dat scenario zouden bioscopen 30 personen mogen toelaten, of meer als de oppervlaktenorm dat mogelijk maakt. Maar wat die norm is, is nog niet bekend.

Volgens NVBF-directeur Gulian Nolthenius biedt dezelfde fase extra verruiming en dus meer bezoekers als er gewerkt wordt met toegangstesten. De bioscoop- en filmtheatervereniging blijft zich echter verzetten tegen die testen. Het vindt dat theaters open moeten kunnen zonder testbewijzen omdat ze een veilige omgeving kunnen bieden. Dat is recentelijk ook min of meer onderschreven door Fieldlab bij de zogeheten type 1 evenementen.

Volgens de vereniging zijn sneltesten ‘niet nodig en werken drempelverhogend, daar waar de beslissing voor bioscoopbezoek veelal op het laatste moment wordt genomen. Bovendien verhoogt dit het risico juist omdat is gebleken dat sneltesten niet 100% sluitend zijn.’

De NVBF zet ook grote vraagtekens bij de praktische uitvoerbaarheid. Er zijn 266 bioscopen en filmtheaters in Nederland aldus de vereniging, maar er komen 100 sneltestlocaties. Daardoor zullen bezoekers eerst een afstand naar een testlocatie moeten afleggen voordat ze naar de film kunnen. Ook zullen er voor de sector al snel 275.000 testen per week nodig zijn. De beschikbare capaciteit lijkt onvoldoende, aldus de NVBF.

Daarnaast blijven de kosten van de testen een terugkerend argument van de bioscopen en filmtheaters om het sneltesten voor het filmbezoek af te wijzen.

Bij stap vier – vanaf 16 juni – wordt gesproken over verdere verruiming van de openstelling van culturele activiteiten, onder voorwaarden. Er wordt daarbij gesproken over 50 personen of meer als de oppervlaktenorm dat mogelijk maakt. Verdere verruiming – stap 5 – zou daarna ingaan op 7 juli.

Een ander aspect waar nog helemaal geen duidelijkheid over is, zo laat NVBF-directeur Gulian Nolthenius desgevraagd nog weten is of bioscopen en filmtheaters hun buffet- en horeca-afdeling wel kunnen openen bij een heropening in mei. ‘Er zijn wat dat betreft nog een heleboel vragen te beantwoorden.’

Bron: Hollandfilmnieuws