Wereldwijd bioscoop onderzoek: Nederland op de 14e plek

Ieder jaar publiceert de Motion Picture Association of America een rapport met daarin allerlei statistieken en lijsten over de internationale entertainmentmarkt. Deze maand publiceerde het bedrijf het rapport over 2018.

De Motion Picture Association of America is een Amerikaans bedrijf dat als doel heeft om Amerikaanse films te promoten en de verkoop van films bij aangesloten studio’s en producenten te verbeteren. Daarnaast is het Amerikaanse bedrijf ook verantwoordelijk voor de Amerikaanse kijkwijzer-adviezen.

In het rapport dat deze maand is gepubliceerd staat Nederland op de 14e plaats van de boxoffice-markten buiten Noord-Amerika en Canada. In totaal realiseerden de Nederlandse bioscopen een kaartenomzet van 400 miljoen dollar (369 miljoen euro). De boxoffice top 3 van markten buiten Noord-Amerika en Canada wordt aangevoerd door China (9 miljard dollar), gevolgd door Japan (2 miljard dollar) en Engeland (1,7 miljard dollar). Opvallend is dat België ontbreekt in de top 20, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Polen zijn wel terug te vinden in de top 20.

In totaal steef de omzet van alle bioscopen over de hele wereld in 2018 naar een recordhoogte van 41,1 miljoen dollar. De groei bedroeg vorig jaar slechts één procent.

Bron: Holland Film Nieuws – Nederland op 14-de plaats wereldwijd bioscooponderzoek