Nieuwe trend in de bios?

Begonnen in San Francisco en inmiddels een rage in de VS. Ook Ierland en Groot-Brittaniië lijken zich aan te sluiten. Mogen honden binnenkort ook in Nederland mee naar de bios?

Vijftien Briste bioscopen vertoonden afgelopen weekend de nieuwste hondenfilm Isle of Dogs. Niet alleen voor menselijke bezoekers, maar ook voor hun trouwe viervoeter. Tijdens zo’n BYOD-voorstelling (= Bring Your Own Dog voorstelling) zou je denken dat men op den duur enorm wordt afgeleid van al het geblaf, maar wat blijkt; de meeste ervaringen van de BYOD-voorstellingen zijn prima. ”De honden gedragen zich vaak beter en laten minder rotzooi in de zaal achter dan menselijke klanten”, aldus Kathryn Smith, manager van bioscoop Picturehouse Central uit Londen, in The Times.

Het was niet de eerste keer dat deze Londense bioscoop een speciale voorstelling voor filmbezoekers met honden vertoonde. Er zijn speciale maatregelen genomen; zo staan er drinkbakjes, wordt het geluid ietwat gedempt voor de gevoelige hondenoren en worden dekens op de bioscoopstoelen gelegd zodat er zo min mogelijk hondenharen achterblijven. Volgens Smith zijn de speciale hondenvoorstellingen een succes: ”We hebben tot nu toe geen ongelukjes gehad. En na de voorstelling wordt de zaal grondig schoongemaakt.”

Er staat een aantal BYOD-voorstellingen gepland en ze zijn tot nu toe allemaal uitverkocht. Om de honden een beetje ruimte te gunnen, worden niet alle beschikbare stoelen verkocht.

De avontuurlijke animatiekomedie Isle of Dogs vertelt het verhaal van Atari Kobayashi, een 12-jarig pleegkind van de corrupte burgemeester Kobayashi. Na het uitroepen van de noodtoestand worden alle huisdieren van Megasaki City verbannen naar een grote afvalstortplaats genaamd Trash Island. Atari steekt alleen in een Junior-Turbo Prop vliegtuigje de rivier over op zoek naar zijn waakhond Spots. Eenmaal aangekomen op Trash Island begint hij samen met een groep nieuwgevonden bastaard-vrienden aan een epische reis die het lot en de toekomst van hele provincie zal bepalen.

Isle of Dogs gaat op 10 mei a.s. in de Nederlandse bioscopen in première. Het is nog niet bekend of er ook speciale BYOD-voorstellingen worden aangeboden.