Dutch FilmWorks wil illegale downloaders opsporen

Sinds april 2014 geldt een downloadverbod in Nederland, maar toch worden films en series nog massaal gedownload. Filmdistributeur DWF steekt er een stokje voor…

Stichting Brein houdt zich al langer bezig met internetpiratenrij, maar richt zich vooralsnog op de uploaders, de personen die het film- en seriemateriaal aan de buitenwereld beschikbaar stellen.

Dutch Filmworks wil nu zelf niet alleen de illegale uploaders opsporen, maar ook de downloaders. De Nederlandse filmdistributeur heeft hiervoor een plan neergelegd bij de Autoriteit Persoonsgegevens, die het voorstel heeft onderzocht en van plan is toestemming te verlenen. Belanghebbenden krijgen tot 25 augustus a.s. om op dit besluit te reageren.

Het plan van Dutch FilmWorks is om achter ip-adressen te komen van gebruikers die inbreuk maken op torrentsites.

“DFW is voornemens om gegevens te verzamelen van personen die bestanden uitwisselen via het internet door middel van bittorrent netwerken. De gegevensverwerking bestaat uit onder meer het vastleggen van bewijs van uitwisseling van bestanden via IP-adressen met als doel het doen van onderzoek naar betrokkenheid van deze gebruikers bij verspreiding of verveelvoudiging van auteursrechtelijk beschermde werken.”

Het bedrijf wil voor dit plan een onafhankelijke partij inzetten die de IP-adressen en de bijbehorende naw-gegevens bij providers gaat opvragen. Na het bemachtigen van deze gegevens zal DFW per geval beoordelen welke stappen te ondernemen.