CinemaCon 2019: Het belangrijkste nieuws

Op 1 april 2019 is in Las Vegas de jaarlijkse CinemaCon weer begonnen. Net als bij de Europese vakbeurs CineEurope bestond het programma uit seminars. Daarnaast kenmerkt de CinemaCon zich door een groot aantal filmsterren die acte de présance geeft en hun nieuwe films promoten. 

4DX

Tijdens de CinemaCon is gebleken dat het voor CJ 4DPLEX niet ophoudt bij de 4DX-zalen zoals we die hier in Nederland kennen van Pathé. Het Koreaanse bedrijf toonde tijdens de CinemaCon dat we nog veel meer van ze kunnen verwachten, zoals onder andere vliegen in een bioscoopzaal.

Vorig jaar presenteerde het bedrijf een versie van 4DX waar ScreenX aan toegevoegd was. ScreenX is de multiprojectietoepassing die het vertonen op het hoofdscherm en twee zijschermen mogelijk maakt.

Wereldwijd zijn er op dit moment 628 zalen in 63 landen met een 4DX-opstelling. ScreenX is daarentegen te vinden in slechts 203 zalen wereldwijd. In de eerste drie maanden van 2019 kochten 6,1 miljoen mensen wereldwijd een kaartje voor een 4DX-voorstelling, wat een omzet van 72 miljoen dollar opbracht.

Het Koreaanse bedrijf CJ 4DPLEX gaat nu nog een stapje verder en komt met de 4DX VR Disk & Racing. Dit is een simulator waarmee meedere spelers op een volledig immersive manier racewedstrijden kunnen spelen.

Naast de 4DX VR Disk & Racing komt het bedrijf ook met 4DX Flying. Dit is iets wat direct doet denken aan pretparkattracties zoals Harry Potter in Universal Studio’s. Het biedt motion seating waarbij de stoelen in het auditorium hangen, ondertussen waait de wind en zorgen andere 4DX effecten voor nog meer beleving.

Cinionic

Tijdens de CinemaCon heeft het bedrijf Cinionic een programma aangekondigd zodat exploitanten kunnen blijven investeren in nieuwe bioscooptechniek. Het bedrijf zag de noodzaak om bioscoopexploitanten een helpende hand te bieden. Samen met CSI Leasing Inc. hebben ze een financieringsprogramma opgezet waarmee bioscoopondernemers door middel van een leaseprogramma hun theaters up to date kunnen houden.

Daarnaast heeft het bedrijf de nieuwe Barco Series 4 projector geïntroduceerd. Deze nieuwe serie biedt 4K projectie, 120fps high frame rate, high dynamic-range (HDR) en een groot kleurenspectrum.

GoGoCinema

In 2015 werd bekend dat We Want Cinema de stekker uit een cinema on demand platform trok, het bleek in Nederland niet levensvatbaar. Tijdens de CinemaCon 2019 wordt het Aziatische GoGoCinema aangekondigd.

GoGoCinema is een nieuwe cinema on demand dienst die bestaat uit een app en een streaming dienst. Met behulp van de app kunnen consumenten een zaal kiezen en daar een film naar keuze kijken met een kleine groep vrienden. Via de app kunnen zij ook van te voren de film selecteren, deze wordt vervolgens naar de zaal gestreamd die door GDC wordt uitgerust met alle technische middelen die hiervoor nodig zijn.

GoGoCinema speelt hiermee in op de trends van micro cinema’s in Azië en op de trend dat bezoekers zelf willen kunnen bepalen welke film zij willen zien, waar en wanneer zij dat willen.

De cinema on demand dienst wordt in de tweede helft van 2019 in Azië gelanceerd.

THX

Tijdens de CinemaCon is bekend geworden dat een oude bekende de arena van de PLF’s gaat betreden, namelijk THX. Het bedrijf gaat uiterlijk deze zomer THX Ultimate Cinema introduceren. De eerste bioscoop waar het te zien zal zijn is Regency Westwood Village Theatre in Los Angeles.

THX Ultimate Cinema zal bestaan uit een THX-gecertificeerd auditorium dat gebruik maakt van laserprojecten van Barco en een immersive geluidssysteem dat voldoet aan de THX-normen.

Het is niet bekend of THX Ultimate Cinema de exploitant ook een klant-en-klare zaalaanrichting zal aanbieden, zoals we dat wel gewend zijn van IMAX en Dolby Cinema.

240fps

Tijdens de CinemaCon hebben Christie, Huaxia en GDC een alliantie gevormd die het mogelijk maakt om dit jaar naar een film te kunnen kijken met in totaal 240 frames per seconde. De drie partners gaan samenwerken op het vlak van productie, postproductie, distributie en projectie.

Het zogenoemde Cinity Cinema System biedt de mogelijkheid om met Christie-projectoren en de mediaserver van GDC films te draaien op 4K, met HDR een breed kleurenpalet en 120 frames per seconde per oog, waardoor we bij 3D uitkomen op 240 frames per seconde. Er moet wel met twee projectoren worden gewerkt om dit te bereiken.

Gemini Man, de film met Will Smith van regisseur Ang Lee, moet de eerste film worden die te zien is met 240 frames per seconde. Ang Lee is niet de enige filmmaker die zich achter het systeem schaart. ‘Internationally renowned film directors’ zijn volgens het bedrijf gevraagd om op te treden als consultant. Het zou gaan om James Cameron, Peter Jackson en Douglas Trumbull. De eerst genoemde wil een hoge frame rate inzetten voor zijn Avatar-films.

De eerste 100 systemen worden in augustus al geïnstalleerd in bioscopen in China, Hong Kong, Macao en Taiwan.

Kinepolis

Kinepolis gaat er samen met CJ 4DPLEX voor zorgen dat zes van haar zalen met de projectietoepassing ScreenX worden uitgerust. Waar deze zalen komen is nog niet bekend gemaakt maar al dit jaar moet de eerste ScreenX-zaal van Kinepolis een feit zijn.

 

 

Bron: Holland Film Nieuws – CinemaCon 2019 van start in Las Vegas
Bron: Holland Film Nieuws – CinemaCon: Koreanen laten bioscoopbezoekers vliegen
Bron: Holland Film Nieuws – CinemaCon: Cinionic komt met financieringsprogramma
Bron: Holland Film Nieuws – CinemaCon: GoGoCinema ziet kansen voor cinema on demand
Bron: Holland Film Nieuws – CinemaCon: THX betreedt de PLF-arena
Bron: Holland Film Nieuws – CinemaCon: Ang Lee gaat voor 240fps
Bron: Holland Film Nieuws – CinemaCon: Kinepolis krijgt ScreenX